Dierenartsen A.C. Stolp, S.R. Jansen & M. van Zuijlen-Jansen

Nieuws 2016

terug naar de nieuwspagina
  juni 2016

virus bij konijnen

In de afgelopen maanden zijn in Nederland in diverse regio's veel sterfgevallen van konijnen geweest. De konijnen bleken te zijn gestorven aan een nieuwe variant van de ziekte VHD (viral haemorrhagic disease) ofwel rabbit haemorrhagic disease (RHD). VHD wordt veroorzaakt door een virus, het RHD virus. In Nederland wordt standaard de konijnen vaccinatie gegeven tegen het RHD1 virus en het myxomatose virus. De sterfgevallen bleken te worden veroorzaakt door een variant van het RHD1 virus, namelijk het RHD2 virus. Hoewel de huidige enting zeer goed beschermt tegen het RHD1 virus, werkt het helaas niet tegen deze nieuwe variant, het RHD2 virus. Het virus is besmettelijk voor konijnen, maar niet voor knaagdieren of mensen. Als uw konijn besmet is met het RHD2 virus, is er soms sprake van acute benauwdheid, koorts, bloedingen en/of zenuwverschijnselen vlak voordat het konijn overlijdt. Er kan ook sprake zijn van een chronisch verloop waarbij het konijn gedurende een langere periode algemeen ziek is. In veel gevallen merkt u echter niets aan het konijn en ligt het opeens dood in het hokje. Konijnen besmet met het RHD2 virus overlijden meestal binnen 3-5 dagen.

Sinds kort is er in Nederland een vaccin beschikbaar tegen het RHD2 virus. Dit vaccin kan naast de 'gewone' enting gegeven worden. Het RHD2 vaccin moet eenmalig na 6 weken herhaald worden en is dan 6 maanden werkzaam. U kunt uw konijn bij ons laten vaccineren tegen dit RHD2 virus. U kunt dan ook direkt de standaard vaccinatie laten geven tegen RHD1 en myxomatose, mocht uw konijn daar nog niet tegen geent zijn. Deze 'standaard' enting hoeft niet herhaald te worden en is een jaar werkzaam. U kunt contact opnemen met de kliniek voor een afspraak.


foto: Astrid Bennik

  juni 2016

winnaar fotowedstrijd!

De winnaar van de fotowedstrijd is bekend!

Dit is de winnende foto: 'Toen onze Milow nog een heel klein manneke was', gemaakt door familie de Rave:Wij bedanken iedereen voor deelname aan deze zesde fotowedstrijd.

U doet de volgende keer toch ook weer mee aan een wedstrijd? Schrijf u in op de nieuwsbrief, dan wordt u automatisch op de hoogte gehouden!

Alle inzendingen zijn te bekijken in de wedstrijdgallery.
  april 2016

verlenging fotowedstrijd 2015/2016

Vergeet u niet mee te doen aan de fotowedstrijd? De inzendtermijn is verlengd tot en met 15 mei 2016. Alle inzendingen zijn te bekijken in de wedstrijdgallery.fotowedstrijd zomer 2014 van start!


.
  februari 2016Overal worden tegenwoordig pups aangeboden en een hondje is dus snel gekocht. Maar waar moet u nu op letten en in welke valkuilen kunt u stappen bij de aanschaf? Op deze pagina vindt u meer informatie en kunt u ook een handige checklist downloaden.

  
januari 2016Vanaf 16 januari wordt Dierenkliniek de Polder verbouwd.

Wij doen ons best om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
De werkzaamheden gaan ongeveer een week duren.
De kliniek is wel open voor het afhalen van voer en medicijnen.
De spreekuren op afspraak vinden zoveel mogelijk plaats in Dierenkliniek Maasdijk Willem III straat 29 a (naast de bakker)

Ochtend vanaf 9.30 uur in de middag van 14.30-16.00
Het inloop spreekuur blijft van 16.30 tot 17.30 uur.
Belt u ons gerust als u vragen heeft of een afspraak wilt maken.

  januari 2016

reminder fotowedstrijd 2015/2016

Vergeet u niet mee te doen aan de fotowedstrijd? Inzenden is mogeijk tot en met 15 april 2016. Alle inzendingen zijn te bekijken in de wedstrijdgallery.
Voorgaande jaren:

2015 ]
2014 ]
2013 ]
2012 ]
2011 ]
2010 ]
2009 ]
2008 ]
2007 ]