Dieren lijden vaak in stilte…

19 maart 2018

19 maart 2018

Dierenarts Bas Jansen vertelt hoe u dit lijden kunt voorkomen.

Bas legt zich al 10 jaar toe op tanden en kiezen bij huisdieren en hij praat vol passie over dit deel van zijn werk:

“Mensen zorgen tegenwoordig gelukkig goed voor hun dieren maar toch is het gebit een ondergeschoven kindje. Terwijl een vies gebit tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Mensen trekken vaak pas aan de bel als de hond of kat erg uit de bek gaat stinken. Maar vaak is er al veel eerder iets aan de hand. Dat merk je als eigenaar niet meteen want dieren lijden vaak in stilte.”

“Met een deskundige controle en behandeling van het gebit voorkom je pijn én ernstige gezondheidsproblemen bij het dier. Ontstekingen in de bek kunnen via de bloedbaan tot nier- of hartproblemen leiden. Dat wil ik als dierenarts natuurlijk voorkomen. Ik vind het verder geweldig van iets “vies” iets “blinkend schoons” te maken. Ik ga daarbij heel zorgvuldig en diervriendelijk te werk. Dus geen grof geweld met een scaler (trilhaak met snerpend geluid) waarbij vaak ernstige schade aan het tandglazuur en tandvlees ontstaat en het dier onnodig gestrest raakt.

Als mensen dat geluid al niet verdragen, stel je dan eens voor wat dit met een hondenoor doet! Mijn methode is echt handwerk: tand na tand en kies na kies. In onze kliniek hebben we een speciaal tandenröntgenapparaat waarmee ik eventuele verdachte plekken in de bek goed kan analyseren. Mocht er een tand of kies getrokken moeten worden dan zie ik precies hoe dat het beste kan.”

Bas hoort in de praktijk nogal wat misverstanden over gebitten van honden en katten.

Bijvoorbeeld:

Gebitsproblemen komen toch alleen voor bij oude dieren?

Bas: “80% van de honden en 65% van de katten ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen. Het is dus belangrijk regelmatig het gebit te laten controleren. Dat doet onze gespecialiseerde paraveterinair geheel gratis.”

Mijn dier heeft geen tand- of kiespijn: hij eet toch gewoon?

Bas: “Een dier leeft erg in het moment: ze accepteren een situatie zoals die is, en ze kunnen ons niet zeggen dat ze pijn hebben. Zodoende lijden honden maar vooral katten vaak in stilte. Trek aan de bel als het dier minder graag knaagt of bij het eten brokjes uit de bek laat vallen.“

Er zit toch maar een heel klein beetje tandsteen? Laat dat nog maar even zitten.

Bas: “Juist dan moet je behandelen: de aandoening is dan nog te herstellen. Wacht je te lang dan gaat het bot mee ontsteken en kan het aangetast raken. Het proces is dan niet meer omkeerbaar. “

Tandenpoetsen bij mijn dier is niet nodig. Hij eet altijd harde brokjes.

“Gewone harde brokjes zijn geen garantie tegen tandsteen. Er zijn bij ons speciale honden- en kattenbrokjes verkrijgbaar die een tandenreinigende functie hebben. Maar het beste is een grondige poetsbeurt eens in de 6 weken door onze gespecialiseerde paraveterinair.”

 

 

[pbe_section global_module=”2109″]

 

Dit is ook leuk om te lezen

Puppy Jah heeft een snoer doorgebeten

Puppy Jah heeft een snoer doorgebeten

In deze moeilijke tijden een hartverwarmend verhaaltje met een happy end: over puppy Jah, en over Max en Nicoll, twee mensen met bijzondere dieren- én naastenliefde!

Lees meer
Acupunctuur bij dieren: hoe werkt het?

Acupunctuur bij dieren: hoe werkt het?

Lees dit interview met onze dierenarts Marjolein van Zuijlen die tegenwoordig - naast haar gebruikelijke werk als dierenarts - ook dierenacupunctuur kan toepassen: Waarom heb je de opleiding voor dierenacupuncturist gedaan? “Als dierenarts wil ik...

Lees meer
Het verhaal van Beau

Het verhaal van Beau

Dit is het verhaal van Beau… Eind april plaatsten wij een kort filmpje op facebook getiteld “Dit is het verhaal van Beau”. Dit filmpje is inmiddels door heel veel mensen bekeken en gedeeld. Wij kregen ook vragen van mensen die meer wilden weten...

Lees meer