Acupunctuur bij dieren: hoe werkt het?

18 november 2019

Acupunctuur kat met marjolein van Zuijlen Dierenkliniek De Polder Maassluis
Acupunctuur kat met marjolein van Zuijlen Dierenkliniek De Polder Maassluis

18 november 2019

Lees dit interview met onze dierenarts Marjolein van Zuijlen die tegenwoordig – naast haar gebruikelijke werk als dierenarts – ook dierenacupunctuur kan toepassen:

Waarom heb je de opleiding voor dierenacupuncturist gedaan?

“Als dierenarts wil ik mijn patiënten genezen of ze helpen zodat ze zich beter voelen. In mijn ervaring als dierenarts, merkte ik dat dat helaas niet altijd lukt. Omdat ik ook graag deze dieren wil helpen, ben ik op zoek gegaan naar nieuwe methodes naast de gebruikelijke diergeneeskunde. Acupunctuur sprak mij meteen erg aan. Ik heb de internationale opleiding gedaan, die vanuit Amerika is ontwikkeld. Daar wordt acupuctuur bij dieren al tientallen jaren uitgebreid toegepast. En met goede resultaten, zo blijkt uit onderzoek.”

Hoe werkt acupunctuur eigenlijk?

“Acupunctuur brengt het lichaam weer in balans door gebruik te maken van stofjes die van nature al in het lichaam aanwezig zijn, zoals endorfines en hormonen. Bij acupunctuur breng je speciale dunne naaldjes in op specifieke punten van het lichaam. Daarmee stimuleer je eigenlijk de zelf-helende energie van het lichaam. Het prettige van acupunctuur is dat er (voor zover bekend) geen negatieve bijwerkingen zijn voor het dier.

Acupunctuur is van oorsprong een eeuwenoude, Oosterse geneeswijze. Wat niet veel mensen weten is dat het in het oude China ook al bij dieren werd toegepast.”

Hoe combineer je deze (oude) nieuwe aanpak met je aanpak als “gewone” dierenarts?

“Ik ben en blijf  in de eerste plaats “gewoon” dierenarts. Dat betekent dat ik al mijn kennis en 17-jarige ervaring in zal zetten om een dier te helpen. Denk aan het stellen van een diagnose, eventueel aanvullend onderzoek (bloedonderzoek, rontgenfoto’s). Soms is een operatie noodzakelijk. Ik kan daarnaast – als de klant erom vraagt – ook op een andere manier naar het dier kijken en bepalen of acupunctuur een goede, aanvullende behandeling zou kunnen zijn.”

Wanneer kun je acupunctuur toepassen bij huisdieren?

“Acupunctuur wordt vaak ingezet bij pijnklachten (denk aan artrose bij oudere dieren) of bij verlammingsverschijnselen (bijvoorbeeld hernia van de rug). Maar ook bij chronische huid- of blaasproblemen kan acupunctuur helpen. En soms zelfs bij gedragsproblemen.

Ik kan het toepassen als aanvulling op een al ingestelde behandeling, zodat het dier sneller beter wordt of medicatie verlaagd kan worden. Dit is met name fijn als patiënten last hebben van bijwerkingen van medicatie, zoals misselijkheid. Verder kan het bij dieren die ernstig ziek zijn helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren.”

Doet acupunctuur pijn?

“Nee, de naaldjes zijn zo dun dat het dier het inbrengen niet of nauwelijks voelt. Het is wel belangrijk dat het dier de behandeling toelaat. De eigenaar is bij de behandeling aanwezig, dan voelt het dier zich vaak al meer op zijn gemak. Natuurlijk neem ik zelf de tijd om het dier gerust te stellen voordat ik de naaldjes inbreng. “

Stel: ik wil een acupunctuur behandeling voor mijn huisdier, wat moet ik dan doen?

“Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk op telefoonnummer 0105921978 en een intake-afspraak bij mij laten inplannen. Tijdens deze intake kijk ik uw dier helemaal na en bespreek ik met u wat ik met acupunctuur zou kunnen bijdragen en wat u ervan kunt verwachten. Vervolgens kunnen we dan de acupunctuur behandeling inplannen.”

Dit is ook leuk om te lezen

Puppy Jah heeft een snoer doorgebeten

Puppy Jah heeft een snoer doorgebeten

In deze moeilijke tijden een hartverwarmend verhaaltje met een happy end: over puppy Jah, en over Max en Nicoll, twee mensen met bijzondere dieren- én naastenliefde!

Lees meer
Het verhaal van Beau

Het verhaal van Beau

Dit is het verhaal van Beau… Eind april plaatsten wij een kort filmpje op facebook getiteld “Dit is het verhaal van Beau”. Dit filmpje is inmiddels door heel veel mensen bekeken en gedeeld. Wij kregen ook vragen van mensen die meer wilden weten...

Lees meer
Dieren lijden vaak in stilte…

Dieren lijden vaak in stilte…

Dierenarts Bas Jansen vertelt hoe u dit lijden kunt voorkomen. Bas legt zich al 10 jaar toe op tanden en kiezen bij huisdieren en hij praat vol passie over dit deel van zijn werk: "Mensen zorgen tegenwoordig gelukkig goed voor hun dieren maar toch...

Lees meer